המטבח הוא ללא ספק הלב הפועם של הבית ובשנים האחרונות המטבחים לא מפסיקים להפתיע ולרגש בתכנון יוצא דופן ששם דגש על חוויית הבישול ואירוח מרשים. החל מבחירת שיש ייחודי בהתאמה אישית המאופיין בעמידות יוצאת דופן ובמראה מרשים ועד חזיתות איכותיות של הארונות.
לתאורה יש חשיבות רבה ביצירת האווירה המבוקשת במטבח והיא גם חיונית לביצוע הפעילות.
מקיפה וממוקדת – נפלאות התאורה המשולבת
נהוג להבחין בין שני סוגים של תאורה: תאורת רקע היקפית המאירה את המרחב שהיא לרוב תאורת עילית שמתקינים במיקום מרכזי במטבח לעומת תאורה משימתית ממוקדמת המכוונת לאזור ספציפי כמו למשל, לשיש או לאי. בנוסף, רבים משתמשים היום בפסי תאורה מתחת לארונות ואפילו בתוך הארונות ליצירת תאורה פנימית וחיצונית.
המידות והסגנון
התאורה למטבח נבחרת על פי גודל ותנאי החלל, העדפה אישית וצרכים קונקרטיים. במטבחים גדולים ניתן יהיה לשלב גופי תאורה מאסיביים ודומיננטיים כמו נברשת מרהיבה או גוף תאורה תלוי בעוד במטבחים קטנים וצפופים יותר בעלי תקרה נמוכה ההעדפה תהיה של מנורות תקרה למטבח מינימליסטיות במראה שלהן. כמובן שכדאי לקחת בחשבון גם אלמנטים אסתטיים עיצוביים ולהחליט מראש האם המנורות שיבחרו ימשיכו את הקו העיצובי ואת השפה החזותית של סגנון המטבח או יהיו מנוגדים לעיצוב השולט במרחב. תאורה בסגנון מודרני מתכתי מפליז או מתכות שונות למטבח הייטקי מהוקצע בשיק עכשווי או תאורה דרמטית בניחוח אירופאי אלגנטי. אפשר "לשבור" גם את הקווים השולטים במרחב באמצעות גופי התאורה הנבחרים מבחינת צורניות מעניינת – קווים מעוגלים למטבח בקו ליניארי.
חמימות, חסכוניות ואפקט השכבות
עוצמת התאורה חשובה מאוד לעבודה התקינה במטבח ומומלץ לתכנן אותה על פי תרחישי תאורה שונים לכל שעות היום וכן לפי המשתמשים – יש מי שזקוקים לאור חד יותר מאחרים ויש מי שמחפשים תאורה חמה שמתאימה במיוחד לריכוך של מטבח בעיצוב קר בגוונים בהירים "מנכרים" בעוד אחרים יעדיפו תאורה קרה. החיסכון האנרגטי אף הוא אלמנט שיש לקחת בחשבון ומכאן הגדולה של נורות LED שנחשבות לידידותיות מאוד ולחסכוניות לטווח הארוך.
חשוב להתחשב גם באלמנטים השונים וכיצד הם משתקפים בתאורה. למשל, תאורה שתדגיש את הנימים הייחודיים של השיש ותאורה דקורטיבית שתאיר את מקרר היינות וכדומה.
בתכנון תאורה במטבח החשיבה היא "בשכבות" הכוונה היא שיש תאורת רקע מרכזית ותאורה משימתית המכוונת לעמדת הכנת המזון, הכיריים, הכיור וכדומה כך שחשוב להתייחס מראש לשילוב בין התאורה המרכזית לתאורה הממוקדת של כל עמדה במטבח או לבחור גוף תאורה מתכוונן שניתן לכוון לפי עוצמת האור המבוקשת או אפילו לכוון ספציפית לפי תנועת המשתמש במטבח. קחו בחשבון גם את גובה התאורה ובאזורים כמו שיש כדאי לכוון לתאורה נמוכה יותר שתאיר היטב כאשר אתם עובדים על השיש עצמו בהכנת המזון. כמובן שיש להתייחס גם לרוחב ואורך השיש – מידות שחשובות בבחירת עוצמת האור כך שהוא יכסה בעוצמה שווה את כל השיש עצמו ולא רק חלקים ממנו.
סוד התחזוקה והמומחיות
בממד הפרקטי, כמו שהשקעתם בשיש איכותי עמיד לשריטות קל לניקיון ותחזוקה כך חשוב שתבחרו תאורה עמידה בפני לחות ומים, כי המטבח נחשב לחלל "רטוב" ואתם מעוניינים בתאורה שתשמור על עמידות לאורך זמן וגם לא תסכן אתכם חלילה. התייעצו עם מומחי שיש בבחירת השיש למטבח ועם יועצי תאורה בכל הנוגע לתאורה המקצועית והטובה ביותר למטבח שלכם. זכרו שתאורה בוחרים רק לאחר תכנון המטבח כך שיש כבר את המידות, הקומפוזיציה, פלטת הגוונים והחומרים כנתונים שיש להתייחס אליהם בבחירת התאורה המועדפת.